Kalcium és egészség

Kutatási és fejlesztési témánknak megfelelően a Calcium, mint létfontosságú szerepet játszó, az egészségre  és a várható leghosszabb élettartam elérésére vonatkozó ásványi anyag kiegészítést eredményező termék fejlesztések megvalósítása a célunk.  Ezért az ásványi anyagok közül  az emberi szervezetben  az egyik legkiemelkedőbbnek tekintendő. Mint ahogy számtalan kutatás, tanulmány  már ezidáig ismertette is, húskészítmények vonatkozásában általánosan megállapítható, hogy a jelentős foszfor bevitel – mely a húsipari adalék anyagok tekintetében tetemes mennyiségűnek tekintendő – a calcium felszívódását gátolja, így következményes hypocalcémiát idézhet elő ezen termékek fogyasztói körében.
Mint ahogy  Bíró és Lindner  Tápanyagtáblázataból kitűnik, a  felvágottak, szalámik, konzervek sok foszfort (foszfátot) tartalmaznak azonban a táplálékkal felvett kalcium felszívódását nagymértékben csökkentik, ugyanúgy, mint a  szénsavas üdítőkben  jelenlévő jelentős mennyiségű foszforsav van. Így ezek gátolják a  kalcium felszívódását, és kalciumot képesek megkötni a szervezetben. Vagyis vigyázni kell: bármilyen jól összeállított, egészséges, megfelelő összetételű étkezés jótékony hatását képes tönkretenni az utána lehajtott egy pohárnyi szénsavas üdítő, mert semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát. A kávé koffeintartalma szintén jelentős kalciumfogyasztó. Több kalciumbevitelre van szükség dohányzás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, stresszes életmód esetén is, mert ezek az állapotok mind rontják a kalcium hasznosulását.Fentiek ismeretében általánosan megfogalmazható, hogy a mai, modern világ egyik civiláziós betegségét, a „néma kór”-t tulajdonképpen táplálkozási szokásaink illetőleg az elérhető élelmiszerek skálája döntően befolyásolhatják. A csontritkulás megközelítően 75 millió embert érint Európában, az USA-ban és Japánban.A tudományos kutatások, vizsgálatok nagyszámban a calcium hiányos betegségekre fókuszálnak, amelyek közül kiemelkedő az osteoporosis, csontlágyulás kórképe. Az orvosi tekintetben  természetes folyamat azonban korunkban drámai változáson esett át. Eset számaik tekintetében meglehetősen magas számot értünk el.Azonban, mint minden olyan kórkép, mely a populáció nagy százalékát érinti, olyan megoldásokat igényel, amely a beteg számára a legnagyobb hatásfokkal segíti a probléma  legfőképpen természetes módon történő orvoslását. Ezért kutatási témánk kiválasztásában célul tűztük ki  a calcium pótlás mellett  azon biológiailag az emberi szervezet számára legelőnyösebb természetes anyagok kiválasztását, mely jelenlegi tudásunk szerint a leghatékonyabb felszívódást biztosítják. Azonban, mint ismeretes, a calcium pótlás önmagában a probléma megoldására nem elegendő válasz, mivel  csak a fehérjéhez, proteinhez kötődő variáns a legmegfelelőbb. Az orvostudomány jelenleg állása szerint, nincs olyan hatékony calcium  bevitelre alkalmas anyag, mely tökéletesen (100 %-ban ) beépül a szervezetbe. Növényi kiegészítők tekintetében meg kell említeni a szóját, mely kiváló hatékonyságú calcium pótlás tekintetében, azonban a vele szemben felmerülő gyakori allergiás túlérzékenységi reakciók miatt felhasználása aggályos. Friss felismerés, hogy a tengerekből származó un. Coral calcium az emberi szervezetben az eddig megismert calcium pótlók egyik legkiemelkedőbb alakja, mely forgalomba 2007.augusztusában került.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.